top of page

Bitkisel Yağlar Bozulur mu?

beyazzeminde bitkisel yağ

Saklama ve depolama koşullarına göre sabit bitkisel yağlar da bozulabilir. Bitkisel yağlarda bozulmayı oksidasyona uğrama şeklinde tanımlayabiliriz.


Bitkisel Yağlarda Oksidasyon Nedir?


Yağ asitlerinin oksijenle temasıyla zaman içinde gerçekleşen reaksiyona oksidasyon denir. Doymuş yağ asitlerine kıyasla Doymamış yağ asitleri kolaylıkla okside olabilirler. Özellikle çift bağın sayısının artması oksidasyonu kolaylaştırmaktadır. Metaller, ısı, ışık vb. oksidasyonu hızlandırmaktadır.


Doymamış yağ asitlerinin yapısında yer alan etilen bağı (-CH=CH-) kolaylıkla hidrojenle yada halojenlerle doyurulabilir. Doymamış yağ asidi doymuş hale geçer. Yada çift bağ oksidasyonla açılarak yeni ürünler oluşabilir. Oleik asitten pelargonik asit ve azelaik asitlerin oluşması buna örnek olarak verilebilir.


Oleik asit oksitleyici olarak potasyum permanganat (KMnO4) kullanıldığında ve düşük ısıda, çift bağına 2 OH grubu eklenerek dihidroksi stearik aside dönüşür. Oksidasyon ilerler ve ısı yükseltilirse molekül daha çok oksitlenir. Bunun sonucunda dihidroksi stearik asit bir molekül su kaybeder ve çift bağın olduğu yerden parçalanır. Bunlar azelaik asit ve pelargonik asitlerdir.


Doymamış yağ asitlerinin moleküler oksijenle oksitlenmeleri ve çift bağlara O2 girmesi ile çeşitli gruplar ortaya çıkar. Otooksidasyon veya acılaşma olarak bilinen bu olayda oluşan ve yağıda istenmeyen tad, görünüm ve koku oluşturan bileşikler peroksit, epoksit, ketohidroksit gibi gruplardır. Bu grupların özellikle yüksek ısılarda parçalanmaları ile çoğunlukla asit ve aldehitlerden oluşan değişik ürünler oluşur.


İn vivo olarak şekillenen ve lipid peroksidasyonu olarak adlandırılan çoklu doymamış yağ asitlerinin peroksidasyonu ise bir zincir reaksiyonu şeklindedir. Reaksiyon sırasında eşlenmemiş elektronlar içeren, çok reaktif olan serbest radikaller oluşur. Serbest radikaller canlı organizmada geniş çaplı reaksiyonlara girerler. Ancak organizmada bulunan savunma sistemi antioksidatif etkileri ile bu bileşiklerin zararlı etkilerini önler veya kontrol altında tutar.


Naturalis Olea bitkisel yağlar üreten firmamız öncelikle üretimlerinde ilgili bakanlığının bitkisel yağlar tebliğine uygun sağlık ve şifa acısından kullanılabilecek bitkisel yağ üretimini esas almaktadır. Üretimini yapmış olduğumuz bütün bitkisel yağlar üretim izinleri ve analizli sağlık açısından hiç bir tehlike arz etmeyecek şekilde üretilmektedir. Bu yüzden yüzlerce ilaç ve kozmetik üretimi gerçekleştiren firma bizi tercih etmiştir.

82 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page