top of page

Bitkisel Yağlarda Kalite Kriterleri Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 8 Eki 2023


Bitkisel Yağlarda Kalite

Bitkisel yağ satın alırken yada üreteceğimiz ürünlerde doğal bitkisel yağlar kullanırken; satın alacağımız bitkisel yağların kalitesini nasıl anlarız ve bitkisel yağların kalite kriterleri nelerdir?


Bitkisel yağlar üretim methodlarına göre çeşitlenmektedir. Bu sebeple kalite standartları da bitkisel yağın kullanım alanına göre farklılık göstermektedir. Yani tüketim amacına göre yağın kalite kriteri değişecektir.


Yemeklik Tüketilecek Bitkisel Yağların Kalitesi;

Örneğin, bitki veya tohum adı ile anılan bir bitkisel yağ yemeklik, kızartmalık veya sofralık tüketilecekse ; Ham yağın çeşitli aşamalardan geçirilmesi gereklidir. İşlem görmemesi kaliteyi yükselten değil aksine düşüren bir eylem olmaktadır. Örneğin ham ayçiçek yağını ele alırsak; ham ayçiçek yağı kızartmalık kaliteli bir yağ olabilmesi için; asidinin düşürülmesi, kokusunun giderilmesi, waxın alınması ve renginin açılması gibi işlemlere tabi tutulması zorunludur. Aksi halde verimli ve kullanılabilir nitelikde bir yemeklik yağ olmayacaktır. Bu işlemlerin doğru yöntemlerle yapılarak, sunulan yemeklik yağ kaliteli yemeklik yağ olacaktır.


Sosluk Tüketilecek Yemeklik Yağların Kalitesi;

Bitki veya tohum adı ile anılan bir bitkisel yağın kızartmalık değilde sosluk amacı ile tüketilmesi esas alınırsa; yine ham yağın bir takım işlemlerden geçirilmesi gereklidir. Fakat burda kızartmalık yağ grubundan farklı olarak ideal asitte bırakılarak, koku ve tat veren pigmentlerin ayrıştırılması işlemi daha düşük ölçüde yapılarak yağın koku ve aromasının yok edilmemesi gereklidir.


İlaç ve Kozmetik Sanayinde Tüketilecek Yağların Kalitesi;

Yemeklik yağlardan tamamen farklı olarak daha az işleme tabi tutulması ve üretimi esnasında bazı kriterlere dikkat edilerek üretilmesi kaliteyi belirleyici olacaktır. Bunların başında peroksit değerinin düşük olması, pestisit olmaması, işlenen tohumun ısıya maruz bırakılmaması, üretim esnasında elde edilen yağın hızlı bir şekilde ve oksijensiz ortamda muhafaza edilmesi, 20 mikron ve altı tabii filtreleme yapılması, doğru tür tohum, çekirdek ve bitkilerin kullanılması bitkisel yağın kalitesini belirleyen kriterlerdir. Bu tür yağlar genelde soğuk sıkım doğal veya organik bitkisel yağlar ; tıbbi aromatik bitkisel yağlar olarak isimlendirilmektedir.


Yine Tıbbi aromatik bitkisel yağlar ve soğuk sıkım doğal yağlar tüketileceği sektöre göre ek işlemlere tabi tutularak kalitesi artırılabilmektedir. Örneğin, kokusu amacıyla kullanılmak istenilen soğuk sıkım defne tohumu yağı; nötralize edilmesi, 1 mikron filtre edilmesi, vinterize edilmesi ve ağartma işlemlerinin yapılması kalitesini kullanım amacına göre daha da yükseltecektir. Yani deodorizasyon harici işlemler yapılması; koku verimliliğini artıracağından koku amacıyla kullanılacağı sektörde daha yüksek kaliteli olarak değer görecektir.


Yukarıda yer verdiğimiz nötralizasyon, deodorizasyon, ağartma ve vinterizasyon gibi işlemlerin ne olduğuna dair bilgi edinmek isterseniz, buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.


Bu bağlamda bitkisel yağ satın alırken, en yüksek kaliteli bitkisel yağı satın almak isterseniz mutlaka kullanım amacınızı bildirmeniz yararınıza olacaktır. Çünkü sağlık amacıyla aromatik bitkisel yağ veya soğuk sıkım doğal bitkisel yağ tüketmek isteyen bir kullanıcı, yemeklik amaçla üretilen bir bitkisel yağı tüketmesi durumu yanlış bir kullanım, kalitesiz bir tüketim olacaktır.


Sonuç olarak; her türlü bitkisel yağın kalite kriteri, tüketileceği alan ile ilişkilidir. Bu sebeple en yüksek kalitede bitkisel yağa sahip olmak isterseniz, satın alacağınız firmalara tüketim amacınızı bildirmeniz yararınıza olacaktır.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Yağ Asitleri

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page