top of page

Doğal Bitkisel Yağ Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Güncelleme tarihi: 20 May 2023


Bitkisel yağ satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Öncelikle Sağlıklı yaşam dileklerimle sevgiyle selam ederim. Sizi belki çok kısa zamanda bitkisel yağ uzmanı yapamayabiliriz fakat en azından bitkisel yağ alırken nelere dikkat etmeniz hususunda aydınlatabiliriz.Yazımız haylice uzun olacağı için biraz eğlenceli bir dille yazmaya özen gösteriyorum umarım sıkılmazsınız.

Neden bu konuda bir yazı paylaşma gereği duyduğumu ifade etmem gerekirse, 15 senemi bitkisel yağlar ve lipit teknolojilerine vermiş biri olarak sizlerin paralarını sahte veya karışık yağlara vermeniz bizi derinden üzdüğü gibi bu son dönemde de değeri haylice artan bitkisel yağ sektörüne de ciddi bir darbe vurma riski olan durumunun önüne geçme arzumdandır.

Değerli Doğa aşığı veya tercihini doğaldan yana kullanma heveslisi misafirimiz, ne koşul olursa olsun ilk kuralımız;

- Doğal Bitkisel yağlar satın alırken kesinlikle gerçekten ‘bitkisel yağ üretimi yapan’ marka veya şirketleri tercih etmelisiniz.

Çünkü yurt içinde ve yurt dışında satışa hazır bitkisel yağların %90 ı bitkisel yağ üreticileri tarafından değil, sadece dolum veya etiketleme yapan firmalar tarafından piyasaya arz edilir. Bitkisel yağların kalite kontrolü ciddi tecrübe ve alt yapı isteyen bir durumdur. Bu yüzden dolum veya sadece etiketleme yapan marka veya şirketler de bitkisel yağların kaliteli mi katkısız saf mı , gerçekten ismini aldığı bitki, çekirdek veya tohumun yağı mı bilemez. Bu yüzden de aldığı gibi dolumunu dahi yapsa sahte bir yağı, veya katkılı bir yağı paketleyerek piyasaya arz etmiş olur. Bu da nihai tüketicinin yanlış veya sahte bir bitkisel yağ alma olasılığını artırır. Bu yüzden eğer gerçekten kaliteli bir bitkisel yağ veya gerçekten doğal bir bitkisel yağ satın almak istiyorsanız Birinci kural; Üretim yapan bitkisel yağ firmalarını tercih etmelisiniz.


-Bitkisel yağ tercihlerinizi yaşadığınız ülkenin endemik bitkilerinden,tohumlarından veya çekirdeklerinden üretilen bitkisel yağlar olmasına özen gösteriniz.


Yani bizim ülkemiz Türkiye. Bu bağlamda kullanacağınız bitkisel yağları belirlerken Türkiye’de yetişen bitki, tohum ve çekirdeklerin yağları olmasına özen gösteriniz. Mesela nar çekirdeği yağını ele alalım. Omega 5 takviyesi için nar çekirdeği yağı tercih ettiniz varsayalım. Kesin kalitelidir, katkısızdır düşüncesiyle Amerika menşeili bir markanın nar çekirdeği yağını tercih etmemelisiniz. Çünkü Amerika’da Nar meyvesi yetişmez. Doğal olarak nar endüstrisinin olmadığı bir ülkede nar çekirdeğinin de yetişmesi mümkün değildir. Bu yüzden menşeisi Amerika dahi olsa o nar çekirdeği yağını paketleyen firma o yağı yada çekirdekleri ithal etmiştir. İthalat yoluyla aldığı veya deniz aşırı aldığı ürünü paketlediği için sahte, katkılı veya düşük kalite olma olsılığı yüksektir. Bu yüzden tercihlerinizde bulunduğunuz ülkenin bitki, tohum ve çekirdek yağlarını üreten marka veya şirketleri tercih etmeniz kaliteli bitkisel yağ alma olasılığınızı güçlendirecektir.


-Tercih ettiğiniz marka veya şirketin mutlaka bitkisel yağlar (lipidler) hususunda donanımlı olup olmadığını test ediniz.

Emin olabildiğiniz çeşitli konularda sorular sorarar cevapları kontrol ediniz. Unutmayın siz kadar dahi hususa hakim olmamış bir marka veya firmanın doğru ürünü arz etmesi söz konusu değildir değil mi?


Ben bu hususda size bir kaç soru vereyim;


Soru 1 : Kuşburnu yağı satan bir firma veya markaya kuşburnu çekirdeklerinden hangi methodla yağ aldığını ve kuşburnu çekirdeklerinden ne oranda (yüzde kaç) yağ elde edebildiğini sorunuz.

Cevap : Kralı gelse maksimum %4.5 orandır. Soğuk sıkım veya süperkritik akışkan ekstraksiyonu ile yağ elde edebilir) Şayet farklı bir method söyler veya %4.5 üzerinde yağ elde ettiğini söylerse eleyin gitsin. Sahte veya karışımlıdır.


Soru 2 : Nar Çekirdeği yağı satan bir firmaya ürününde ki Punicic Acid (Pünisik asit) oranını sorunuz. Punisik asit nar çekirdeğinin temel bileşenidir.Punisik asit sizin de mutlaka duymuş olduğunuz OMEGA 5’in diğer adıdır.

Cevap 2: Katkısız bir nar çekirdeği yağında minumum %75 oranında punisik asit olmalıdır. Hem ürettiğini iddia ediyor, hem ürününün katkısız ve kaliteli olduğunu iddia ediyorsa bileşenin oranını sorduğunuzda sağlıklı cevap alamazsanız veya %75 den daha düşük bir oranın cevabını alırsanız o firma veya markayı da eleyin gitsin.


Soru 3: Avokado yağının Avokada’nun hangi bölümünden elde edildiğini ve rengini sorunuz?

Cevap 3: Avokado yağı avokado meyvesinin kurutulmuş halinden presslenmesi veya yaş meyvenin dekantörde ezilip seperatörde ayrıştırılması ile elde edilir. Koyu yeşil renklidir. Eğer çekirdeklerinden üretildiğini söylerler ve rengi koyu yeşil değilse o marka veya firmaya da güvenmeyiniz. Eleyin gitsin.


-Gelelim diğer hususa satışı esnasında ürünlerinin organik olduğunu beyan eden marka ve şirketlerin Organik Müteşebbis Belgesini isteyiniz. Veya web sitelerinde var ise kontrol ediniz.

Organik müteşebbis (master sertifikası) belgesi olmayan marka veya şirketlerin ORGANiK bitkisel yağ üretmesi teknik olarak imkansızdır, mümkün değildir. Yani organik unvanını alabilmesi için geçerli sertifikası olmayan bir marka veya firmanın ürününü organik diye satması sahte beyandır, Aldatmacadır ve işi bilmiyordur eleyin gitsin.


-Gelelim diğer hususa satışı esnasında ürünlerinin organik olduğunu beyan eden marka ve şirketlerin Organik Müteşebbis Belgesini isteyiniz. Veya web sitelerinde var ise kontrol ediniz.

Organik müteşebbis (master sertifikası) belgesi olmayan marka veya şirketlerin ORGANiK bitkisel yağ üretmesi teknik olarak imkansızdır, mümkün değildir. Yani organik unvanını alabilmesi için geçerli sertifikası olmayan bir marka veya firmanın ürününü organik diye satması sahte beyandır, Aldatmacadır ve işi bilmiyordur eleyin gitsin.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page