Doğal hammaddelerden, doğal üretim prosesine uygun olarak üretilen bitki yağlarına doğal bitkisel yağlar diyebiliriz. Doğal bitkisel yağ üretiminde çözücü veya inceltici hiçbir kimyasal madde kullanılmaması ilke edinilir.
Bu yazımızda da doğal bitkisel yağlar ve bitkisel yağ çeşitleri hakkında çeşitli bilgiler paylaşacağız. Her yağa doğal sıfatı yapıştırılırken, her doğal olan gerçekten faydalımıdır? sorusuna da yanıt vereceğiz. Ayrıca doğal bitkisel yağ çeşitlerini hakkında da bilgiler paylaşacağız.
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki malesef her doğal denen bitkisel yağlar doğal olmayacağı gibi, her doğal bitkisel yağlar faydalıdır diyemeyiz. Çünkü işleme methodunun doğal prosese uygun olması, ürünün %100 faydalı olacağı anlamını taşımıyor. Burada en önemli nokta doğal bitkisel yağ üreten tesislerin, teknik konuda yeterli donanıma ve bilgiye sahip olmasıdır. Örneğin bir bitkisel yağ fabrikası herhangi bir tedarikçiden doğal üzüm çekirdeği satın aldı diyelim. Bu üzüm çekirdeği hiçbir kimyasal methodla muhatap olmamış olabilir. Fakat daha üzüm iken çiftçinin veya yetiştiricinin kullandığı tarım ilaçlarından ötürü, üzümde olduğu gibi üzüm çekirdeğinde de çeşitli zararlı kalıntılar olabilmektedir. Bunu bilmeden veya bu kontrolü yapmadan üzüm çekirdeği satın alan bitkisel yağ fabrikası, tüm işleme prosesleri 'doğal' unvanına sahip olsada nihayetinde elde edeceği üzüm çekirdeği yağında birçok zararlı kalıntı tespit edilebilmektedir. Bu bağlamda her ne kadar doğal üzüm çekirdeği yağı tanımlamasıyla satış yapsa dahi o doğal üzüm çekirdeği yağı faydalı olacağı kadar da zarar verebilmektedir. Zaten bu olaylardan ötürü, Organik sertifikalı bitkisel yağlar ayrı bir kategoriyle satılmaktadır. Organik sertifikalı bitkisel yağlar ve doğal bitkisel yağlar arasındaki ince çizgiyi bu ayırdım oluşturmaktadır. Bu nedenle her doğal bitkisel yağ faydalı ama zararsızdır demek yanlıştır.
Naturalis OLEA doğal bitkisel yağlar üretiminde, her daim doğal sıfatıyla satın aldığı hammaddelerde pestisit analizleri yaparak, doğal tanımlamasıyla satın aldığı hammaddelerde kalıntı kalmadığını laboratuvar koşullarında test ederek, satın alma işlemi yapar. Hiçbir kalıntı kalmadığını tespit ettiğimiz hammaddelerden de tamamen doğal işleme prosesine uygun olarak, doğal bitkisel yağ üretimi yapar. Bu bağlamda Naturalis OLEA Doğal bitkisel yağlar serisi hiçbir zararlı madde içermez.
Bitkisel Yağ Çeşitleri Nelerdir?
Bitkisel yağları tüketim şekline göre, Yenilebilir bitkisel yağlar ve Sürülebilir bitkisel yağlar şeklinde;
Bitkisel yağları üretim methoduna göre, Distilasyon yağları, sıkım (press) yağları ve kontinü seperasyon şeklinde;
Bitkisel yağları kimyasal yapılarına göre, Uçucu Esansiyel bitkisel yağlar ve soğuk ve sıcak sıkım sabit bitkisel yağlar şeklinde çeşitlendirebiliriz.
Soğuk Sıkım veya Sıcak Sıkım ile üretilen Sabit Bitkisel Yağlar Nelerdir?
Tamamına yer veremesek de aşağıda sabit bitkisel yağları sıralayalım;
Acı Badem Yağı
Argan Yağı
Aspir Yağı
Avokado Yağı
Ceviz Yağı
Çörekotu Yağı
Defne Tohumu Yağı
Devedikeni Yağı
Fındık Yağı
Fıstık Yağı
Hardal Yağı
Haşhaş Yağı
Havuç Tohumu Yağı
Hindistan Cevizi Yağı
Isırgan Tohumu Yağı
İncir Çekirdeği Yağı
Kabak Çekirdeği Yağı
Kenevir Tohumu Yağı
Kayısı Çekirdeği Yağı
Keten Tohumu Yağı
Ketencik Yağı
Kuşburnu Yağı
Nar Çekirdeği Yağı
Susam Yağı
Tatlı Badem Yağı
Turp Tohumu Yağı
Vişne Çekirdeği Yağı
Zeytinyağı
şeklinde örneklendirebiliriz.
Su Buharı veya Buhar Distilasyonu ile üretilen Uçucu Esansiyel Yağlar Nelerdir?
Tamamına yer veremesek de aşağıda bazı uçucu aromatik yağları sıralayalım;
Adaçayı Yağı
Anason Yağı
Ardıç Yağı
Biberiye Yağı
Defne Yaprağı Yağı
Gül Yağı
Greyfurt Kabuğu Yağı
Karanfil Yağı
Kekik Yağı
Keklik Üzümü Yağı
Lavanta Yağı
Limon Kabuğu Yağı
Mandalina Kabuğu Yağı
Mersin Yağı
Melisa Yağı
Nane Yağı
Okaliptus Yağı
Portakal Kabuğu Yağı
Sedir Ağacı Yağı
şeklinde örneklendirebiliriz.
Comentarios