Uluslararası akreditasyona sahip sertifikalandırma kuruluşları tarafından yetkilendirilmiş firmalar tarafından, organik üretim ve işleme prosedürlerine uygun olarak üretilmiş; kalıntı ( pestisit) ve ağır metal barındırmayan bitkisel yağlara, organik sertifikalı bitkisel yağlar adı verilir.
Organik ile Organik sertifikalı kavramları kesinlikle aynı değildir. Tüketicilerin bu kavram karışıklığı karşısında dikkatli olmaları gereklidir.
Organik Bitkisel Yağlar Nedir?
Çeşitli metodlarla üretilmiş bitkisel yağların, akredite laboratuvarlar tarafından kalıntı (pestisit) ve ağır metal barındırayan fakat herhangi bir sertifikalandırma kuruluşu tarafından sertifikalandırılmamış bitkisel yağlara Organik bitkisel yağlar adı verilir.
Organik Bitkisel Yağlar ile Organik Sertifikalı Bitkisel Yağlar arasındaki farklar nelerdir?
Sertifikalandırılma farkı vardır.
Organik sertifikalı bitkisel yağlar, kesinlikle organik sonuç garantilidir. Denetlenmişlerdir.
Organik bitkisel yağlar, sertifikalı yağlar kadar güvenli olmayabilir ve kalıntı, ağır metal içeriğine rastlanabilir.
Organik bitkisel yağlar, çeşitli kimyasal metodlarla işlenerek pestisit veya ağır metalden uzaklaştırılma ihtimaline sahipken, organik sertifikalı bitkisel yağlar topraktan, nihai ürüne kadar %100 organik koşul zinciri içerisinde üretimi tamamlanmıştır.
Organik unvanıyla bir ürünü satışa arz edebilirken, organik sertifikası olmayan bir ürünü organik sertifikalı ibaresiyle satışa arz etmek suçtur.
Ülkemizde ki Organik Sertifikalı Bitkisel Yağlar Nelerdir?
Organik Çörek otu Yağı, Organik Tatlı Badem Yağı, Organik Nar Çekirdeği Yağı, Organik Üzüm Çekirdeği Yağı, Organik Ceviz Yağı, Organik Kuşburnu Yağı, Organik Susam Yağı, Organik Kabak Çekirdeği Yağı, Organik Kayısı Çekirdeği Yağı, Organik Keten Tohumu Yağı, Organik Aspir Yağı, Organik Avokado Yağı, Organik Kekik Yağı, Organik Adaçayı Yağı, Organik Defne Yağı, Organik Ardıç Yağı, Organik Limon Yağı, Organik Portakal Yağı, Organik Haşhaş Yağı şeklinde örnekler verebiliriz.
Comentários